BANSİAD, Ok ve Pekel'i ağırladı

BANSİAD, Ok ve Pekel

İsmail Ok:”Büyükşehir yasa tasarısı ceketi Balıkesir'e uymaz” Pekel:”Balıkesir'in Büyükşehir olması, Bandırma'nın il özleminin umutsuz bir hayâle doğru gitmesi demektir”









Balıkesir
Belediye Başkanı İsmail Ok:”Büyükşehir yasa tasarısı ceketi Balıkesir'e uymaz”


Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel:”Balıkesir'in Büyükşehir olması, Bandırma'nın il özleminin umutsuz bir hayâle doğru gitmesi demektir”

Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği'nin(BANSİAD), Oda Restoran'da gerçekleştirdiği toplantıya katılan Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok ve Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, Balıkesir'in Büyükşehir kapsamına alınmasının bölgeye olumlu ve olumsuz ne gibi olumsuz yansımaları olacağı konusunda düşüncelerini açıkladı.



BANSİAD
Başkanı Hakan Öztürk'ün konuşmasının ardından söz verilen Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, TBMM'ye sunulan Büyükşehir Belediyesi Yasa Tasarısı konusunda, belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerinin düşüncelerinin alınmaması bir yana kendilerine hiçbir bilgi verilmeden hazırlandığını vurgularken, şunları söyledi:


Yasa tasarısının bir maddesinde, Büyükşehir Belediyelerine idari ve mülki özerklik tanınacağı hükmi de yer alıyor. Bu madde, içine bomba konulmuş bir hediye paketinden farksız. Çünkü, böyle bir madde, ülkenin üniter yapısını bozar. Bu yasa tasarısının yürürlüğe girmesinin ardından da başkanlık sistemine geçilme plânları bulunuyor. Yani, sinsice oyunlar  ve tezgâhlar plânlanıyor. Üstelik, bu yasa tasarısını bizlere, kurtuluş diye yutturmak istiyorlar. Biz, Cumhuriyetimizi sokakta bulmadık, büyük bedeller ödeyerek kazandık. Şu andaki Büyükşehirlerimizde yaşayan toplam nüfus, 34.83'tür. Yeni yasayla birlikte Büyükşehirlerde yaşayan toplam nüfus sayısı 56.492'ye yükselecektir. Peki, Büyükşehir yapılacak illere gelecek kaynaklar artacak mıdır? Bunu da şöyle bir örnekle açıklayayım. Şu anda Büyükşehir belediyelerine genel bütçeden ayrılan pay, yüzde 5'tir. Yeniden oluşturulacak 13 Büyükşehir belediyesi ile birlikte tüm bu belediyelere ayrılacak pay sadece yüzde 6 olacaktır. Yeni yasaya göre ayrıca, genel bütçeden ayrılacak payın yüzde 90'ı, nüfusa; yüzde 10'u ise o Büyükşehir'in coğrafyasına göre ayrılacaktır. Bu durumda Balıkesir'e gelecek pay, bine yakın köyü bulunan ilimiz için son derece yetersiz kalacaktır. Yani, zaten köyleri bulunmayan İstanbul ve Kocaeli'ne uygulanan model, Balıkesir için tutmaz. Bu ceket, bize uymaz. Çünkü, İstanbul'da kilometre kareye düşen insan sayısı 2564, Balıkesir'de ise 80'dir. Yine, yeni çıkacak yasaya göre, vergileri artacak köylerde sosyal yaşam da olumsuz etkilenecektir.”

Ok'un ardından kürsüye davet edilen Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel de konuşmasında, Büyükşehir Yasa Tasarısı'nın oldu-bitti”ye getirilerek çıkartıldığını öne sürerken, şu değerlendirmede bulundu:

Üniter yapımızı bozma olasılığı çok yüksek bulunan bu yasa ile eyâlet sisteminin önü açılmak istenirken, başkanlık, yani tek adamlığa gidişin de temelinin atılması hedefleniyor. İktidar, bu yasayla kendisinden olmayan belediyeleri ele geçirmek için siyasi kuşatma yapmak istiyor. Bu yasanın, birlik ve bütünlüğümüzü bozacağı tehlikesi ortadadır. Ama unutulmasın ki, hepimiz, aynı geminin yolcusuyuz. Gemi batarsa, hepimiz yok oluruz.”

Pekel, Balıkesir'in Büyükşehir olmasının, Bandırma'nın il olma özlem ve beklentisinin, umutsuz bir hayâle doğru gitmesi anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.



Bandırma
sanayici ve İş adamları derneği Bansiad Başkan Hakan Öztürk toplantı ardından bir basın bildirisi yayınladı. Öztürk bildirisinde şunları söyledi.


Son dönemde Suriye'de yaşanan iç kargaşalıklar ve bunun ülkemize yansıması kamuoyunun malumudur. Ümidimiz ülkemizin uzun zamandır sürdüğü ekonomik ve siyasi istikrara her hangi bir zarar gelmeden bölgemizdeki bu sorunun çözülmesidir. İktidarı ve muhalefeti ile gerçekleştirilecek işbirlikleri neticesinde uygulanacak politikalarla milli menfaatlerimizin gerektirdiği en olumlu sonuca ulaşacağımıza inanıyoruz.

Uluslararası alanda son dönemde yaşanan bu olay yanında bölgesel olarak da önemli bir gelişme ile karşı karşıyayız. Bilindiği gibi bazı illerin büyük şehire dönüştürülmesi ile ilgili kanunun taslak metni kamuoyuna açıklandı. Taslağa göre Balıkesir ili de büyükşehir belediyesine dönüştürülecek iller arasında sayılmaktadır. Bu durum şüphesiz Bandırmanın gelecekte sahip olacağı yerel yönetim yapılanmasını da yakından ilgilendirmektedir.

Bölgemizin önemli bir sivil toplum kuruluşu olarak geleceğimizi etkileyecek bu konunun tartışılması için etkin bir platform oluşturmayı uyun bulduk. Bu vesile ile konuyla ilgili yetkililerin katılarak değerli fikirleri ile kamuoyunu bilgilendirmeleri için Ekim ayı BANSİAD toplantısı Sayın Balıkesir Belediye Başkanımız İsmail Ok'a ve Sayın Bandırma Belediye Başkanımız Sedat Pekel'in katılımları ile gerçekleştirilmiştir.

Değerli misafirlerimizin bize vereceği bilgilerle gelişecek yeni fikirler sayesinde hem Balıkesir ilimizin hem de Bandırmanın etkin bir yerel yönetim yapılanmasına ulaşacağından hiç bir kuşkumuz yoktur. Buradaki amacımız söz konusu kanun taslağının en etkin biçimde yasallaşması için verimli bir tartışma ortamı yaratmaktır. Tartışmalar sonucu oluşacak ortak önerilerin hayata geçirilmesi için hem Balıkesir hem de Bandırma Belediyemize her türlü desteği BANSİAD olarak vereceğiz.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı